Ineke Snelleman
Psychosociaal Therapeute

Ineke

ineke snelleman

Ik ben de vijfde van vijf. Dit betekend dat ik het vijfde (en jongste kind) van mijn ouders ben. In een familiesysteem is de plek waarin je thuis hoort erg belangrijk.

Mijn ouders hadden al twee meisjes toen mijn moeder zwanger raakte van hun derde kind. Dit jongetje is met zes maanden zwangerschap overleden. Hierna kreeg mijn moeder nog twee vroege miskramen. Zij waren erg blij met de geboorte van hun derde dochter, tot hun verdriet stierf dit meisje toen ze drie weken oud was.

Door deze verdrietige gebeurtenissen zijn mijn twee zussen een stuk ouder dan ik ben. Deze gebeurtenissen hebben ook invloed gehad op mijn leven, op hoe ik mijzelf in mijn jeugd en in een groot stuk van mijn volwassen leven voelde.

In mijn jeugd voelde ik mij niet op mijn plek in het gezin waarin ik opgroeide. Het leek net alsof ik er niet bij hoorde, alsof ik iemand anders moest zijn dan ik wilde zijn. Toen wist ik nog niet dat ik hoogsensitief ben, dat ik veel onderliggende gevoelens van anderen opneem. Ik voelde mij vaak onbegrepen en ongelukkig.

Ook toen ik volwassen werd had ik nog steeds het gevoel anders te zijn, er niet echt bij te horen. Familieopstellingen hebben mij veel verder geholpen. Ik kreeg in de gaten dat ik lasten van anderen op mij had genomen, dat ik hierdoor niet vrij was om echt mezelf te kunnen zijn. Ik kon mijn plek in het gezin nog niet echt innemen, ik moest echt gaan voelen dat ik de vijfde van vijf ben. Ik mocht gaan ervaren dat ik de lasten van mijn moeder niet kon dragen.

Nu geef ik zelf workshops familieopstellingen, door mijn hoogsensitief zijn kan ik goed invoelen wat er nodig is, wat er mag gebeuren tijdens een opstelling. Ik ben nu blij dat ik door mijn ervaringen in mijn jeugd ben gegroeid en hierdoor anderen goed kan begeleiden.

Ook heb ik thuis een praktijk waarin in één op één begeleidingen geef, speciaal voor hoogsensitieve mensen. Ik heb me gespecialiseerd om mensen te begeleiden die in hun leven pijnlijke ervaringen (trauma’s) hebben meegemaakt.

Achtergrond:

Ik ben geboren in 1957 in het westen van het land. Op mijn negentiende ben ik naar Eindhoven verhuisd. In 1990 ben ik gescheiden en in 1998 heb ik Henk ontmoet, waarmee ik nu getrouwd ben. Het leven heb ik doorgegeven aan drie zonen die op hun beurt weer het leven hebben doorgeven. Ik ben de trotse oma van vier kleinzonen en een kleindochter.

Mijn kennis van familieopstellingen heb ik geleerd bij het Instituut voor Systemisch Werk van Elmer Hendrix.

Ik heb een vierjarige opleiding Psychosociale Begeleiding gevolg bij de Academie Integrale Menswetenschappen (SPSO), een driejarige opleiding Jungiaanse Psychologie en een opleiding Hypnotic Practioner gedaan. Ook heb ik een vierjarige opleiding Intuïtief / Energetisch Therapeut gevolg en een opleiding lichaamswerk voor professionals. Ik volg geregeld bij en nascholing om vakbekwaam te blijven.